Средба Османи – Суриани

27 јули 2022

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, денеска ги прими копиите од акредитивните писма на новоименуваниот Апостолски нунциј за Република Северна Македонија, со седиште во Софија, Архиепископ Лучано Суриани.

На средбата беше нагласено задоволството од успешниот развој на билатералните односи меѓу Република Северна Македонија и Светата Столица и на соработката дисперзирана во разни области од заеднички интерес.

Министерот Османи му посака успешна мисија на Апостолскиот Нунциј, изразувајќи уверување дека со своето дипломатско искуство и личен ангажман ќе даде значаен придонес во продлабочувањето на односите и доближувањето на двете земји.

Апостолскиот Нунциј Суриани искажа подготвеност да го продолжи градењето пријателски врски меѓу Република Северна Македонија и Светата Столица, во духот на взаемното разбирање и споделувањето заеднички културни, религиски и цивилизациски вредности.

Соговорниците се согласија дека честите посети и средби изминатите неколку години се уште една потврда на блиските релации, но и обврска за натамошно динамизирање на секторската соработка, пред сè, во сферата на културата, заштитата на културно-историското наследство и образованието.

 

Скопје, 27 јули, 2022